Bästa och sämsta maten

För mig är det här med bra mat till hundarna verkligen en mission. Jag undrar om jag inte missionerar mer om detta än om modern hundträning.

Att ge hunden bra mat är nyckeln till ett bra liv. Jag har själv tagit död på en av mina hundar genom att ge henne torrfoder (royal canin, hänger gärna ut dom). Jag trodde då att det var det bästa jag kunde ge henne. Jag trodde på veterinärer, reklam, uppfödare och hundbutiksinnehavare. Det är därför jag nu är missionär. Jag grämer mig fruktansvärt över detta.

Ju mer jag lär mig om mat, desto mer säker är jag på att jag inte hade behövt avliva henne den där vackra sommardagen för snart två år sedan. Det gör så ont att förstå att jag bidrog till hennes död genom min okunskap och min blinda tro på vad folk sa till mig, och jag vill verkligen inte att någon ska behöva gå igenom något sådant.

Jag vill därför dela med mig av följande två filmer av veterinären Karen Becker, som talar om veterinärer som avråder från färskfoder som okunniga. Foderkunskapen på veterinärutbildningen sköts av foderföretagen. Jag kan lova att det inte finns ett foderföretag i världen som säger: "Köp inte vårt foder, du betalar dyrt för ren skit", men det är i själva verket vad vi gör.

Här är veterinär Karen Beckers lista över de bästa till de sämsta fodren du kan ge din hund. Avgör själv vad du tror. Om du ger din hund något av fodren från den lägre delen av listan, klandra inte dig själv, utan försök att ta dig uppåt efter bästa förmåga!

Märk väl. Den mat vi säljer i butiken är nummer 2 på listan, alltså inte det allra bästa, så jag skriver inte detta i eget intresse, utan för att värna om det bästa för hundarna!

1. Rå ihopsatt balanserad mat, som du sätter ihop själv (du vet exakt vad hunden äter).
2. Kommersiellt balanserat färskfoder.
3. Tillagad balanserad mat som du gör själv hemma (sämre för att den är processad).
4. Burkmat för hund, av kvalitet så att den skulle kunna ätas av männska.
5. Torrfoder för hund, av kvalitet så att den skulle kunna ätas av människa.
6. Konserverad superpremium mat
7. Torrfoder, superpremium mat
8. Konserverat veterinärfoder
9. Torrfoder, veterinärfoder
10.Burkmat från mataffären
11. Torrfoder från mataffären
12. Semi-blöt mat, plastförpackad. Innehåller E1520 (glycol av propan)
13. Rå hemlagad obalanserad mat.

Det som är sorgligt med detta är att de allra flesta hundar äter något som kommer från den nedre halvan av listan, trots att hundarnas ägare är övertygade om att de gör något riktigt bra för sin hund och dessutom betalar dyrt för det.

Notera också att nummer 1 på listan kan bli nummer 13 på listan, från bäst till sämst, om man balanserar fel.

Har du inte sett över din hunds mat än, gör det! Din hund kommer älska dig, och din veterinär kommer undra var du blev av!

Vina, som min hund hette, åt nr. 6 i åtta år av sitt liv, och verkade må prima, tills hon en dag blev jättesjuk och fick nr.8 som åtgärd och det blev spiken i kistan. Hennes tarmar kunde inte längre tillgodogöra sig någon näring. Nu vet jag varför, mer om det i en senare blogg. Idag äter våra hundar nr. 2 och har aldrig mått bättre.

Ha kul tillsammans med din hund!

Natasja