Funderar du på att bli med hund? Del 3
Så här långt i den här serien har vi diskuterat om du passar att ha hund, och att det är viktigt att välja en hund som passar ditt liv. Den här gången tänkte jag att vi skulle fundera över ras eller blandras.
Vad är en renrasig hund?
Vad betecknas som en renasig hund? En hund som är registrerad i landets kennelklubb och har en stamtavla. Den du ska få i handen när du får din valp och den ger dig en släkttavla i tre led, om du går in på kennelklubben kan du härleda hundens stamträd betydligt längre än så.
Vad är en blandras?
Vad är å andra sidan en blandras? Alla hundar som inte har en stamtavla är att beteckna som blandrashundar. De finns i huvudsakligen i tre kategorier:
Renrasiga hundar utan stamtavla. Trots att det verkar vara en renrasig hund är den att beteckna som en blandras. Detta kan tyckas som en snobbism, men handlar bland annat om att såväl svenska kennelklubben och rasklubben ställer krav på hälsa och mentatlitet som en ras ska leva upp till. Ofta säljs dessa under sitt rasnamn, men det står inte något om att de är registrerade i Svenska kennelklubben, utan brukar istället stå att de är registrerade i jordbruksverket (vilket alla hundar måste vara). Om en rashund säljs till ett betydligt lägre pris än vad som är vanligt är detta också ett varningstecken. Som regel säljs hundar på detta sätt för att de inte går igenom de krav som ställs på rasen, vilket till exempel kan leda till att hunden löper ökad risk för att få fysiska eller mentala problem fram över. Låt dig inte luras av några tusenlappar!
Designerdogs. En designerdog är en blandras som man har gett ett lite festligt namn, puggle (mops, beagle), shitpoo (shit-zu, pudel), cockapoo (cocker spaniel, pudel), för att nämna några. Den här trenden är mycket stor i USA, men har även hittat till Sverige. En designerdog är som regel betydligt dyrare än en vanlig blandrashund. Dessa blandraser tas alltid fram planerat.
Vanliga blandraser, alltså det vi normalt tänker oss som en blandras. Ofta är de väldigt billiga och presenteras inte så sällan som en olycka. Det kan vara någonstans mellan två och åtta raser i dessa. Man kan även se samma typ av korsningar som man kan hitta under designerdogsfacket, men då utan skojigt namn, vilket brukar resultera i att prislappen åker ner väsentligt. Ofta anges dessa hundar i procenttal, till exempel 50% border collie och 50% new foundland, eller 50% labrador, 25% border collie och 25% tax.
Myter
Det finns många myter om varför man bör köpa en blandras istället för en renrasig hund, två av de mest kända lyder:
Detta är just myter. Om man tar en renrasig hund och parar med en annan renrasig hund har man en större statistiskt chans att få en friskare hund än en rent renrasig hund. De renrasiga ska då också vara friska och kontrollerade.
Om man däremot tar en blandras och korsar med en annan blandras är risken större att man får en sjukare hund än den genomsnittliga renrasiga hunden.
Faktum är att det är få av de blandraser som tas fram som är parade mellan två olika renrasiga hundar, som dessutom är kontrollerade. Som regel handlar detta snarare om att två hundar anses kära, att man undrar vad som blir om de två hundarna korsas, eller att man helt enkelt fått för sig att det borde bli en bra mix. Det är ytterst få av alla de blandraser som skapas där det finns en planerad vältänkt och genomarbetad idé bakom, där man dessutom har ett uttalat syfte med det man håller på med. Den typen av blandrasavel brukar mynna ut i en ny ras, faktum är att det var så de flesta hundraser började en gång för ganska länge sedan.
Om man nu prompt måste ha en blandras och inte kan nöja sig med någon av de cirka 400 raserna som redan existerar, så ska man alltså fundera över vad det är för hundar som har korsats med varandra. Hur är de storleksmässigt? Har de ungefär samma egenskaper?
Att para till exempel en labrador med en tax är rent oetiskt. Jag har träffat flera sådana valpar, som har fått labradorens tunga kropp på taxens små ben. Hur mår den hunden när den är fullvuxen?
Ett vanligt skäl till att det blir blandras och inte renras är just priset. Jag vädjar, låt inte detta vara skälet till ert val! Inköpspriset är den minsta kostnaden. Slår du ut den renrasiga köpesumman på hundens livslängd, blir det i genomsnitt ca 1000 kr/år. Det räcker inte till mat, försäkring, kurser, koppel, pensionat och allt annat du måste lägga på din hund.
Varför välja rashund?
För mig har en rashund en slags varuinnhållsdeklaration, kan låta krasst, men är väldigt praktiskt. Jag vet på ett ungefär hur stor hunden kommer att bli, vad den är avlad för att göra och därmed vad den har för specialintressen, vad den har för behov, vad jag bör tänka på och så vidare. Jag har med andra ord ganska goda förutsättningar att hitta en hund som verkligen passar min livsstil, så att såväl jag som hund blir nöjd och leva ett lyckligt liv tillsammans.
Jag kan gå in på svenska kenneklubben och titta på vad tik och hane lämnat för valpkullar tidigare, eller på hur deras kullsyskon är.
Jag kan gå till rasklubben och se hur deras rasspecifika avelsstrategi (RAS) ser ut, det vill säga hur man ser på rasens specifika sjukdomar och vad man ska göra för att komma till rätta med detta. Här är Sverige ett föregångsland och detta ska vi verkligen uppmuntra. Genom att läsa RAS kan du även ställa frågor om valpens föräldrar, för att se om uppfödaren är medveten om vad de faktiskt måste tänka på.
Jag kan, om jag får intresse för det, tävla och meritera min hund.
Vad du än bestämmer dig för, se till att ditt val är grundat på rätt skäl och att du har tänkt igenom det.
Natasja
Ps Jag vill påpeka att jag älskar alla hundar, oavsett papper etc, men jag tycker att det är viktigt att man kallar det vid sina rätta namn, och inte luras. Vi har förövrigt två blandraser i vår flock. En som vi köpte medvetet, och en som vi tog som omplacering eftersom han skulle avlivas annars.