Huset fullt av hundar

Ett av de mest märkliga TV koncept jag har hört talas om, och dessvärre sett, är programmet Huset fullt av hundar som går i SVT på tisdagar.

Programmet går ut på att sex hundar "flyttar in" till en familj som aldrig har haft hund tidigare, och att familjen sedan röstar ut hundar, två per gång, tills det bara återstår en.

Själva programidén är så rutten att den borde ha stoppats så snart den kom upp som idé, men dokusåpor är inne och varför inte göra en om hundar?

Vad ger detta för signaler om hundar? Jo, att man kan byta ut dem om de inte passar. Exakt det har hänt sedan programmet började sändas för två veckor sedan. Omplaceringsorganisationer får brev från folk som har sett på TV att man får testa och de vill göra det samma, "man får väl lämna tillbaka hunden efter en vecka".

Hundar är inte slit och släng produkter. De är levande varelser, som med största sannolikhet kan känna förhoppning och som absolut kan känna att de inte är önskade.

Nu har två program gått och jag är lika bestört över programmet nu när det har börjat sändas, som jag var när jag hörde om programidén. Jag har verkligen mängder av frågor till produktionen, och bör väl kanske skriva ner dem och skicka in dem till SVT för att få svar...

Som till exempel: Hur väljer man ut de sex hundarna som familjens kall välja mellan? I de program som hittills sänts har det varit sex extremt varierade hundar, både vad gäller storlek, arbetsbakgrund, temperament, behov etc. Har man pratat något med familjerna först, för att höra om deras liv, varför de vill ha hund och vad de vill göra tillsammans med sin hund? Det verkar osannolikt, med tanke på de hundar som valts ut. I kvällens program sade till och med familjen att det hade känts hopplöst när de såg hundarna för första gången, eftersom ingen av dem var något som de hade tänkt sig.

Om man nu vill tala om att det är viktigt att tänka efter före hundköpet, vilket är en bra tanke, vore det väl bra om det märktes i produktionen? Det gör det inte nu, utan det känns mer som om de råkade få tag på dessa sex hundar och att de därför får vara med och förhoppningsvis kommer familjerna att bli förtjusta i en av dessa hundar, så att den får ett hem. Syniskt till tusen, både vad gäller hundarna och familjerna. Vad händer om familjen INTE hittar en favorit bland de sex?

Eller vad sägs om ett val mellan en rottis-schäfer blandning, en liten blandning som tillråga på allt är mycket osäker, en 7 årig labrador, TVÅ jack russels och en chihuahua, detta till en familj som uttryckligen (det första de säger innan de sett hundarna) är att de vill ha en liten hund. Med andra ord vet ju vi TV tittare redan att det inte kommer att bli en rottiskorsning och inte en labbe. Vore det inte bättre att låta dem slippa vara med i detta program och på det viset minska deras stress. Kvar återstår två kullsyskon av jack russel (vad är poängen med det?), den rädda korsningen och en chihuahua. Familjen sade hela tiden att de inte hade någon aning om vilken hund de skulle välja, medan jag hela tiden kände att det kommer bli chihuahuan, om det finns någon sans. Jack russel är och förblir absolut inte en nybörjarhund och en osäker hund bör verkligen inte nybörjare ha, särskilt inte med tanke på hunden. Familjen verkar resonera på samma sätt själva.

Varför göra ett program på detta sätt? Varför ha en synisk utröstning, som även familjerna upplever som jobbig. SVT hävdar att man vill sprida hundkunskap. Det är ett mycket märkligt sätt att göra det på. Varför inte sätta sig med familjen, diskutera lite, vara lite pedagogisk, och sedan åka ut till olika uppfödare för att träffa de olika raserna, så att det hela påminner lite mer om ett genomtänkt hundköp? Inte valpar då, utan vuxna hundar! Göra aktiviteter med dessa hundar, som redan befinner sig i sin naturliga miljö.

Vill man tala om att det går att skaffa en omplaceringshund. Superbra! Gör besök på olika omplaceringsorganisationer, titta på bakgrund, gör saker tillsammans med dem, etc. Varför ta dem från sin normala miljö för att sätta dem i familjens?

I kvällens program pratade man om att det var viktigt med massage. Jättebra! Massage är verkligen toppen och kan göra underverk med hundar. Samtidigt listade man saker som man var tvungen att ha för att kunna göra en massage, det skulle tex finnas tillit, och hunden skulle vara i en trygg miljö... I ett TV program där sex hundar skall masseras som på löpande band av folk som de inte alls känner?

Två program har gått. 12 hundar har varit med, 2 lär kanske ha hittat nya hem, 10 har fått komma tillbaka till de hem de var i tidigare, där de faktiskt inte var önskade. 8 program återstår. Många hundar skall slussas in och ut ur hem, röstas bort och åka tillbaka till sin gamla oönskade tillvaro. Allt medan en programledare som är hundinstruktör, men som inte är där i den rollen, utan bara svarar på frågor och ler så käckt och är såååååå fascinerad av allt hon ser. Personligen väntar jag fortfarande på experterna, som verkligen lyser med sin frånvaro och som jag verkligen undrar vad de tänkt på när de tackade ja till medverkan i programmet.

Ha kul tillsammans med din hund,

Natasja Ravenklint