"Splitting" eller Ingrediensdelning

I fodersammanhang förekommer något som kallas för "splitting", eller ingrediensdelning, och detta är ett mycket fult litet knep som fodertillverkarna använder sig av för att få fodret att låta mer tilltalande. På det viset håller sig fodertillverkarna inom lagen, men kan ändå lura dig.

Det handlar helt enkelt om hur man presenterar ingredienserna i fodret i innehållsförteckningen. Enligt lagen måste den ingrediens som det finns mest av vara första, den som det finns näst mest av på andra plats och så vidare.

Fodertillverkarna är inte dummare än att de förstår att vi hundägare vet att våra hundar är carnivorer, det vill säga köttätare, och att det innebär att de först och främst vill ha kött och att vi naturligtvis helst vill ge dem detta.

Om vi å andra sidan tar och tittar på vad ingredienserna i ett foder kostar, så behöver man inte vara Einstein för att förstå att det är köttet som är det dyra och spannmålet det billiga.Så om man nu vill tillverka ett billigt foder, men inte vill att det skall låta så billigt, hur gör man då? Jo, man delar på innehållet. På det viset kan ett foder se ut att ha ett helt annat innehåll än vad det egentligen har.

Så här ser den verkliga innehållsförteckningen på fodret "X" ut:

Majs 30%

Ris 20%

Kycklingmjöl 18%

Men det ser inte så bra ut. Fodertillverkaren vill ha upp kycklingen på första plats, för att på det sättet få fodret att se mer tilltalande ut för hundägaren. Man gör då en helt laglig splittring:

Kycklingmjöl 18%

Majsstärkelse 15%

Majsmjöl 15%

Risgluten 10%

Riskli (rice bran)10%

Genom att splittra upp en ingrediens kan man alltså trolla upp kycklingmjölet från en tredje till en första plats, utan att behöva tillsätta mer kyckling.

Smart av foderbolaget, men när jag kommer på det blir jag bara arg och känner mig grundlurad. Tänk också på att man i en lista över ingredienser inte behöver skriva hur många % det finns av varje råvara, vilket gör att det blir ännu lurigare.

Tar detta foder som exempel, Royal Canin Adult 25:

Torkad fågel, vetemjöl, majsmjöl, majs, vete, animaliskt fett. Såväl vete som majs är splittat och det är ju inte tal om att det är spannmål som det finns mest av i detta foder.

Jag går till ett annat stort och känt märke, Hills, för att kolla hur det ser ut i deras foder. Här bjuds jag på kurs i vad hunden skall äta och en mängd fina sidor, lovord och allt möjligt, men någon lista över ingredienser hittar jag inte. En varning utfärdas därför. Att tala om vad ens foder innehåller borde vara det viktigaste för ett foderföretag.

Eukanuba ägnar sig inte åt splitting, och talar dessutom om hur mycket av innehållet som är kött.

Eukanuba medium breed:

Torkad kyckling och kalkon (<24%), vete, majs, animaliskt fett, sorghum.

Fodret innehåller dessvärre både majs och vete och är därför inte något vi rekommenderar.

Purina Proplan splittar också, men precis när jag hade skrivit upp hur det gick till, så hängde sig datorn och det försvann, och jag ids inte leta reda på de exakta siffrorna igen.

Vi har alltså valt att titta på några av de största och mest kända märkena för att se hur de använder sig av splitting. Att det är vanligt är bara att konstatera, men något som är anmärkningsvärt är att Hills inte har någon ingredienslista som är lätt att komma åt, utan hellre lägger ner energi och pengar på flashiga hemsidor med råmade kor. Det känns mest som en glättig yta, när det är innehållet som är det väsentliga och det som vi borde vilja lägga våra pengar på.

Ha kul tillsammans med din hund,

Natasja