Dags att slopa Barbro påsen

För ett tag sedan, kanske ett år, såg jag ett av Barbro Börjessons program om hundträning på SVTs Gokväll. Programmet har visats i över tio år en gång i veckan. Stolt berättade Barbro Börjesson att ett av hennes favorithjälpmedel, en påse full med tomburkar, har fått ett nytt namn: "Barbro-påsen". Och jag förstår verkligen det, för om det är något som är synonymt med hennes TV program så är det just användandet av dessa påsar, eller kedjor, eller burkar eller något annat. Det gemensamma är att det är något som skall kastas efter (eller på i vissa fall, om problemet är tillräckligt grovt) hunden för att skrämma den och på det viset lära den att det skall den inte göra igen.

Inlärningspsykologiskt kallas detta för positiv bestraffning, man lägger helt enkelt till något som hunden uppfattar som obehagligt, för att på det viset få mindre av ett beteende.

I bästa fall fungerar "Barbro-påsen" som en brytare, dvs den avbryter ett beteende, men en positiv bestraffning talar inte om vad vi vill att hunden skall göra istället och blir därför ett ganska tandlöst hjälpmedel.

När vi tillför något som hunden uppfattar som obehagligt så finns det däremot en rad negativa biverkningar som kan uppstå istället. Hunden kan tex bli rädd, tycka att du är obehaglig eller tycka att livet i största allmänhet är obehagligt.

När vi tillför ett obehag till en hund, så får vi som regel ett snabbt resultat. Hunden blir avbruten i vad den gör just då, och då är det lätt att vi tror att hunden har lärt sig att den INTE skall göra så. Det är där vi bedrar oss. Oftast har hunden inte alls kopplat samman obehaget med det vi vill att den skall koppla det samman med. Därför kommer oftast beteendet tillbaka, dessvärre brukar det också komma tillbaka med större kraft, eftersom hunden nu verkligen har anledning att bli arg på den där hunden som skapade ett sådant obehag...

Inlärning sker bäst med positiv förstärkning, dvs att vi belönar de beteende som vi vill ha mer av.

Hur gör man då om man inte vill använda sig av en "Barbro-påse"?

Vi kan börja med att lära in en positiv brytare, tex genom att säga "ooops" och ge hunden godis, och upprepa detta många gånger så att "oooops" för hundens del betyder godis. När hunden sedan gör något den inte skall göra säger du "ooops", hunden avbryter sitt beteenden och vänder sig till dig med förväntan att få godis, och då ber du din hund att göra något annat än det som den just nu var i färd med att göra, och ger den belöning för det.

Det är bra mycket enklare, bra mycket roligare, bra mycket trevligare, bra mycket mer etiskt och betydligt mer effektivt än den där "Barbro-påsen" någonsin var.

Ha kul tillsammans med din hund,

Natasja