Funderar du på att bli med hund? Del 2

För några år sedan började vi med att låta hundägare gå på två valpkurser, och betala för en. Den första kursen, som de betalade för, får de gå innan de skaffat hunden. Den andra kursen, som inte kostar något alls, går de när de väl fått hem valpen.

Anledningen till att vi började med detta koncept är för att vi fick många kommentarer av våra kunder under den första teorin, av typen ”det här skulle man ju ha gått innan man skaffade hund”. Vi håller naturligtvis med.

Vi försöker sprida kunskap till folk innan de skaffar hund, men det är förvånandsvärt trögt. Vi har gratis informationskvällar, där vi till och med bjuder på fika, och de ställs för det mesta in. Och vi har detta erbjudande om att faktiskt gå om kursen utan att betala något extra, och under alla år är det bara två personer som har utnyttjat det.

Vad kan vi göra mer för att få folk att förstå hur viktigt det är med kunskap innan valpen kommer?

Varför envisas vi? Troligtvis för att vi är hundinstruktörer och hundspykologer och att vi ser så många fullständigt onödiga problem hela tiden. Problemen hade aldrig uppstått om hundägarna bara fått hjälp innan!

För att ta ett exempel från vår senaste gratis ”skaffa hund” träff, som riktade sig till seniorer och som ingick i en seniorvecka som Tomelilla kommun ordnade, där informationen om träffen gått ut till samtliga hushåll, visserligen tillsammans med en mängd annan information, men ändå. På träffen kom ett par. De hade en mycket bestämd uppfattning om vad de skulle ha för hund när de kom hit, en beagle, och när de gick härifrån hade de bestämt sig för att det nog ändå skulle vara en bichon havanais. Två väldigt olika hundar. En drivande jakt- och spårhund, mot en utpräglad sällskapshund. Jag är övertygad om att den senare rasen passade deras nuvarande livsstil betydligt bättre än den mer arbets- och motionskrävande beageln, och jag lyckades få dem att tänka om. Det är just den hjälpen folk behöver!

Jag tar mig själv som exempel. Om jag hade fått bestämma, när jag skulle ha min första hund, så hade det blivit en bullmastiff. Jag hade en klok vän som sa att det var en dålig idé, och det blev en mops. Tack och lov! Jag hade inte varit redo för en bullmastiff på den tiden. Jag är så tacksam för det goda rådet, och vet därför hur viktigt det kan vara att få hjälp!

Ett lyckligt hundliv handlar om att du ska hitta din match i livet. Precis som du inte kan gifta dig med vem som helst och tro att det kommer att fungera smärtfritt, så kan du inte skaffa en hund som inte matchar dig. Fungerar ni ihop kommer ni att ha ett underbart liv tillsammans. Om det å andra sidan inte är en fullständig ”klick” kan det mest bli gråt och tandagnisslan, för såväl dig som för hunden.

Tänk efter före, det vinner ni båda på och var inte rädd för att ta hjälp! Vi är många som jättegärna hjälper till!