Funderar du på att bli med hund? Del 4b

I förra blogginlägget var jag inne på rasgrupper. Det är otroligt spännande och det finns en hel del olika sätt att gruppera hundraser. Alla rasgruppsindelningar har någon form av ursprungstanke i bakgrunden. Ingen av de indelningar som finns är, enligt mig, fullkomlig, utan de har sina för- och nackdelar. Jag har ingen som helst ambition att göra min egen, utan nöjer mig gott med de som finns.

Den mest använda i Sverige är Svenska Kennelklubbens eller FCI:s (internationella kennelklubben). Den är indelad i tio olika grupper och har funnits sedan 1995, innan dess var vår rasgruppsindelning mer lik den som man idag har i England och USA. För den riktigt intresserade lägger jag upp de olika rasindelningarna sist i detta inlägg.

Många hundinstruktörer tycker att dessa indelningar inte räcker och väljer att hålla sig till en indelning som två svenska hundinstruktörer gjort på egen hand (Åsa Ahlbom och Agneta Geneborg). De har valt att lägga fokus på vad hunden har haft för ursprunglig arbetsuppgift. Det är absolut en tanke, eftersom det är mycket svårt att få bort dessa anlag och att det då kan vara som att köpa grisen i säcken. Det är till exempel många som inte tänker på att pudeln från början är en arbetande, apporterande vattenhund, och att det därför kan finnas väldigt mycket jakt i dem. Något som kan vara bra att veta när man gör sitt val. Det finns något bortom dagens sällskapshund.

De tio grupperna är:

1. Vall-, boskaps- och herdehundar (delas upp i sektion 1: vall- och herdehundar, och sektion 2: boskapshundar (utom sennenhundar)

2. Schnauzer, pinscher, molosser, bergs-, samt sennenhundar (delas in i sektion 1: pinscher, sektion 2: molosser- och bergshundar, sektion 3: sennenhundar.)

3. Terrier (sektion 1: högbenta, sektion 2: lågbenta, sektion 3: av bulldoggstyp, sektion 4: terrier av dvärghundstyp.)

4. Taxar

5. Spetsar och raser av urhundstyp (sektion 1: nordliga slädhundsspetsar, sektion 2: nordliga jaktspetsar, sektion 3: nordliga gårdsspetsar och vallande spetsar, sektion 4: europeiska spetsar, sektion 5: asiatiska spetsar och närstående raser, sektion 6: hundar av urhundtyp, sektion 7: jagande hundar av urhundstyp, sektion 8: jagande hundar av urhundstyp med ridgeback.)

6. Drivande hundar, samt sök- och spårhundar (sektion 1: drivande hundar, sektion 2: viltspårhundar, sektion 3: besläktade raser)

7. Stående fågelhundar (sektion 1: kontinentala stående fågelhundar, sektion 2: brittiska och irländska pointer och setter)

8. Stötande-, apporterande- och vattenhundar (sektion 1: apporterande hundar, sektion 2: stötande hundar, sektion 3: vattenhundar

9. Sällskapshundar (sektion 1: bichon och närstående raser, sektion 2: pudlar, sektion 3: belgiska dvärghundar, sektion 4: nakenhundar, sektion 5: tibetanska raser, sektion 6: chihuahuor, sektion 7: brittiska dvärgspandel, sektion 8: japanese chin och pekingese, sektion 9: kontinentala dvärgspaniel och russky toy, sektion 10: krohmfohrländer, sektion 11: dvärghundar av molossertyp).

10. Vinthundar (sektion 1: långhåriga vinhundar och vinthundar med pälsbehäng, sektion 2: strävhåriga vinthundar, sektion 3: släthåriga vinthundar.

Det är enligt den här indelningen vi hittar raserna på en hundutställning, vllket kan vara en bra plats att få en bild av alla variationer som finns. På våra två största utställningar: My Dog (Göteborg) och Stockholms hundmässa (tidigare Stora Stockholm) finns det dessutom väldigt trevliga rastorg, där många av de olika rasklubbarna presenterar sina raser och du kan få träffa hundar, samt ha möjlighet att ställa frågor.

Ett sätt att välja ras är med andra ord att fundera över vad man vill göra med sin hund, och sedan leta efter en rasgrupp som passar de egna intressena, och att därefter gå in i just den gruppen eller grupperna och leta efter lämpliga kandidater. Det blir så mycket mer hanterbart.

Mitt nästa tips är:

Täck bilderna i rasboken eller håll för på datorskärmen! Låt absolut inte hundens utseende styra ditt val.

När jag läste om mops så kände jag att det var den perfekta rasen för mig, men när jag tittade på bilderna fick jag rysningar över hela kroppen. En riktigt vacker hund i min värld, på den tiden, var en irländsk röd setter, och en mops är så långt ifrån detta som det går att komma! Men jag kan garantera att utseendet kommer att förändras i takt med att du lär känna hunden. Idag blir jag glad när jag ser en mops, för att jag älskar deras egenskaper, inte i första hand deras utseende. Men eftersom jag älskar dem, tycker jag numera att de är supersöta. Det gick från avskyvärt ful – till ful – till ful-söt – till söt – till det sötaste som finns inom loppet av någon månad. Utseendet vänjer du dig vid, det är värre om personligheten inte går ihop med din egen.

Det jag vill ha sagt med denna del är att rasen verkligen spelar roll. Att det med största sannolikhet finns en ras som passar dig som hand i handske och att om du bara lägger ner lite arbete på ditt val innan du köper hund, så kommer ditt hundliv att bli så mycket enklare och troligtvis rikare.

Lycka till!

Natasja


Engelska kennelklubben:
Gundogs (fågelhundar), brukshundar (working dogs), vallhundar (pastoral dogs), terriers, drivande hundar samt sök-och spårhundar, inklusive vinhundar (hounds), sällskapshundar (utility dogs), dvärghundar (toy dogs).


Amerikanska kennelklubben:
Fågelhundar (sporting dogs), drivande hundar samt sök- och spårhundar, inklusive vinthundar (hounds), brukshundar (working dogs), terriers, dvärghundar (toy dogs), sällskapshundar (non-sporing dogs), vallhundar (herding dogs), samt diverse raser (miscellaneus breeds).


Svenska Kennelklubben fram till 1995:
Spetshundar, drivande hundar, fågelhundar, brukshundar, terrier, vinthundar, sällskapshundar och dvärghundar.


Åsa Ahlbom och Agneta Geneborg:
Tempel- och socitetshundar, drag- och slädhundar, gryt- och råtthundar, kamp- och vakthundar, lantbrukets hundar, boskapsvallande och apporterande fågelhundar, skalldrivande jakthundar, snabba drivande jakt- och vinthundar, ställande jakthundar.