Funderar du på att bli med hund? Del 6

Storleken HAR betydelse!

Det kan var häftigt med en stor hund. Man känner sig säker när man kommer gåendes på gatan med en stor mastiff vid sin sida. Vad är väl bättre att ha till vakt av huset eller gården, än en otroligt stor hund som skrämmer iväg folk.

Tänker man på det viset är det lätt att glömma bort att en stor hund kostar betydligt mer än vad man kanske har tänkt sig.

Jag träffade till exempel en grand danois som var mager som en sticka, eftersom ägarna inte hade råd att ge honom mat, trots att det borde vara givet att en stor hund kostar extremt mycket mer att föda än en liten.

Vår minsta hund, en chihuahua mix äter cirka 65-100 gram om dagen, medan vår största hund, en greyhound, äter 1 kg om dagen. Det är självklart att det känns i plånboken. Den stora hunden kostar 38 kr om dagen, den lilla ca 4 kr. På ett år handlar det om väldigt stor ekonomisk skillnad.

En vän sade en gång: ”Jag tänkte inte på att det var så dyrt att skaffa hund, men jag blev tvungen att köpa en ny bil.” En stor hund tar plats, och om en hund ska må bra måste hunden följa med. Har man en stor hund behöver man en stor bil. Har man en liten bil när man köper sin stora hund, kommer man snart inse att man även behöver köpa en ny bil. Det kan bli en riktigt dyr historia.

Småhundar är oftast välkomna överallt. Det går till och med bra att ha med en chihuahua in på många ställen där det annars inte går att ha hund. Jag stoppar vår lilla mix innanför jackan, hans huvud sticker ut och jag känner mig mest som en känguru, men aldrig att det hänt att någon bett mig gå ut. Ju större hund, desto mindre sannolikhet att ni välkomnas.

Det är lätt att åka till vänner med en liten hund. När hunden blir stor börjar det bli lite mer besvärligt.

En stor hund kräver så otroligt mycket mer av dig. Det är alltid bra att ha ordning på sin hund, men om du inte har det på en stor hund blir omgivningen irriterade, förbannade eller i värsta fall rädda. Om du har en liten hund med samma problem kommer du istället bemötas av skratt, eller huvudskakningar.

En stor hund är stark. Jag har träffat mer än en person som har varit tvungen att stanna på promenaden, dra kopplet ett par varv runt en stolpe eller ett träd, för att de ska orka hålla sin hund i ett hundmöte. Det är ganska självklart att man snart drar sig för att gå ut med en sådan hund. Och jag lovar, det är inte så någon hundägare har tänkt sig sitt liv med hund.

På en kurs hade jag fyra elever, tre stora och en liten. När de gick runt på träningsplanen på första lektionen åkte stundom tre av dem efter sina hundar på magen. Kvinnan med den lilla hunden tittade förskräckt på de övriga kursdeltagarna och såg otroligt nöjd ut över sitt val av en liten terrier.

Titta på hundraser som du tror att du kommer kunna behärska! Tänk på att du ska kunna klara av den stora hunden under tiden den växer, när den går igenom en kanske stökig unghundsperiod, fram till den är så där väluppfostrad som du vill. En stor hund mognar vid 3-4 års ålder. Det kan bli några långa år.

Har jag inte avskräckt dig än? Toppen! Då är det en stor hund du ska ha. Jag ville bara försäkra mig om att du gjorde rätt val, och att det var genomtänkt.

Det ska vara kul att ha hund!

Natasja Ravenklint