Hur väljer vi foder?

Foder är utan tvekan en djungel. Det spelar ingen roll vem du frågar, hundägare, foderhandlare, fodertillverkare, veterinärer. Alla är ense om att det är rena rama djungeln som vi hundägare måste försöka sätta oss in i när vi skaffar hund. Men hur mycket sätter vi oss in i det hela, och hur mycket går vi på vad till exempel uppfödaren säger?

Själv vet jag med mig att jag gått efter vad uppfödare och veterinärer sagt, och då har svaret på gåtan varit Royal. Därför utfodrade vi våra hundar med detta foder under många år. I somras dog mopsen Vina. Hon blev bara åtta år och det som med största sannolikhet tog död på henne var en förvärvad allergi mot kycklingprotein, det protein som Royal Canins foder, och många andras, baseras på.

Jag har alltid fått höra att man absolut inte skall byta foder. Hunden vill inte ha variation, har det hetat och det var just detta råd som tog död på vår älskade hund. Med facit i hand så känns det för mig självklart att hunden, precis som vi, skall ha en variation av föda. Att inte byta kan skapa allergi. Därför är vi nu noga med att hela tiden byta proteinkälla till våra hundar.

Jag har också hört framstående experter säga att det inte spelar någon roll vad vi ger för foder till hunden, att alla foder är lika bra. Det är ju ett ganska horribelt påstående. Skulle det gälla oss också? Spelar det ingen roll vad vi äter? Om jag äter McDonalds varje dag är det likvärdigt med att jag äter varierad husmanskost veckans alla dagar? Naturligtvis inte! Och eftersom det inte är så för vår del, så är det naturligtvis inte någon skillnad när det gäller våra hundar.

Vi har precis blivit med hundbutik och då måste man genast sätta sig in djungeln på allvar. Vi har bestämt oss för att vi enbart skall ha foder i butiken som vi själva skulle kunna ge våra hundar. Det innebär att det är högkvalitativa foder tillverkade på bra råvaror. Det borde ju vara lätt sålt argument, men riktigt så enkelt är det inte. För vilket foder säger sig vara ett dåligt foder med kassa råvaror.

Som konsument tvingas man in i långa och krångliga listor över råvaror, men vad är det vi skall titta på, vad skall vi leta efter?

En ingrediensförteckning baseras på vad som finns i fodret. Det som det finns mest av står först, det som det finns näst mest av som nummer två på listan och så vidare. Innehållsförteckningen är alltså i högsta grad intressant när vi gör vårt foderval, eller när vi köper matvaror till oss själva.

Låt mig jämföra lite olika foders fem första ingredienser:

Torrfoder

Doggy professional extra skonsam (ett foder jag själv fodrat med, mina hundar fungerade bra, men bajsade kopiösa mängder): Rismjöl, fullkornsvete, lammköttmjöl, majsmjöl, färskt lammkött. Protein 21%.

Det färska köttet kommer alltså först på en femte plats, det innebär att det finns fyra andra ingredienser som det finns mer av i fodret än rent kött.

Jag räknar ut priset, 2 öre/gram. En 25 kilos hund skall äta ca 300 gram om dagen, vilket blir en kostnad på 6 kr/dag.

Royal Canin Medium Adult 25: Torkad fågel, vetemjöl, majsmjöl, majs, vete. Inget färskt kött de fem första ingredienserna, däremot väldigt mycket majs och vete. 25% protein.

Jag räknar även här ut priset, 4 öre/gram. En 25 kilos hund skall äta ca 380 gram/dag (om den motioneras mer än en timme, vilket jag hoppas alla hundar gör), vilket blir en kostnad på 15,20 kr/dag.

Healthy Paws Rabbit and brown rice Adult: Brunt ris, köttmjöl av kanin, havre, torkade morötter, alfalfa. 21% protein.

Priset är 5 öre/gram, vilket ger en kostnad på 12,50 kr/dag för en 25 kg hund, enligt gällande dosering.

Acana Lamb & Okanagan Apple: Lamm, urbenat lamm, specialskuren havre, ärtor, hela äpplen. Första och andra ingrediensen är rent kött. 45% protein.

Priset är även här 5 öre/gram, vilket blir 15,50 kr/dag för en 25 kg hund.

Acana Ranchland: Benfritt nötkött, lamm, sill, russet potatis, ärtor. Även här har vi rent kött som de två första ingredienserna. 60% protein.

Priset är 6 öre/gram, vilket blir 18,60 kr/dag för en 25 kg hund.

Orijen adult: Färskt kycklingmjöl (25%), kycklingmjöl (17%), färskt laxkött (10%), kalkonmjöl (7%), sillmjöl (7%). 80% protein.

Priset är 6 öre/gram, vilket blir 18 kr/dag om vi fortfarande tittar på en 25 kg hund.

Orijen regional red: Färskt vildsvin (8%), färskt lamm (7,5%), färsk nötlever (7,5%), färskt heritage griskött (7,5%), lamm-mjöl (7%). Här börjar vi enligt mitt sätt att se det upptäcka en rejäl nivåskillnad med tidigare foder. De fyra första ingredienserna består av färskt kött av olika slag! 75% protein.

Priset är 8 öre/gram, vilket blir 24, 80 kr/dag för 25 kilos hunden.

Färskfoder

Vi lämnar torrfodren där och går över för att jämföra med färskfoder, som de flesta hundar hade valt om de fått välja själva.

Hundmat med lax (nr 25) från Vom og Hundemat: Kyckling, inälvor, nötvom och lax.

Det är vad fodret innehåller, till detta har man lagt vitaminer, men i övrigt ingenting.

Priset är 4 öre/gram och en 25 kg hund skall äta 500 gram/dag, vilket innebär 18 kr/dag (priset baseras på köp av 500 grams korv).

Nordic bas: Oxkött, vom, potatisfibrer, vetekli, oxblod.

Även här blir priset 4 öre/gram, vilket också ger en dagskostnad på 18kr/dag (priset baseras på köp av 500 grams korv).

Bravo Bas med vom: Animaliska produkter från svenska nötdjur (45%), varav 20% vom, potatisfibrer, ångkokt korn-havre-vete, vetekli.

Priset är 2 öre/gram, baserat på 1,2 kg paket, vilket ger en kostand på 14 kr/dag.

Slutsats

Ett foder som fram för allt baseras på spannmål bör naturligtvis vara mycket billigare än ett foder baserat på färskt kött, men om vi tittar närmare på siffrorna ovan är detta en sanning med modifikation. Jämför med andra ord inte bara pris, utan titta på vad det är du får för pengarna du lägger ner. Av ovanstående siffror skulle jag till exempel hellre ge Doggy professional till våra hundar än Royal och titta på prisskillnaden. Vad är det vi betalar för - en hel del marknadsföring och reklam skulle jag säga.

Vad ger vi våra hundar? Vi har inte varit särskilt konsekventa efter att vi lämnade Royal. Vi har provat på det mesta. Vissa foder har vi gillat andra ogillat rejält. Nu lutar det mer och mer åt ännu ett foderbyte, till Vom og Hundemat av varierande slag och Orijen Regional Red. Jag blev mer och mer övertygad om detta byte när jag skrev detta inlägg.

Ha kul tillsammans med din hund,

Natasja & Malvina