Människans uppfinningsrikedom

Jag är alltid på jakt efter nyheter på hundfronten, dels för egen del, men också för vår tidning Hundens Värld och vår hundbutik i Brösarp. Jag hittade en hemsida jag inte hitttat tidigare med en mängd nyheter för hundar, riktad till butiker, främst i USA.

Nyfiken kastade jag mig över sidan och bläddrade mig framåt, sida efter sida, med en mängd prylar och godis. Mycket av det som finns är naturligtvis extremt märkligt, som halloween kostymer till hunden till exempel. Annat är däremot sådant jag gärna tagit in i butiken, som mängder av roliga nya godissorter.

Men så dök det upp en konstig grej som fick mig att åter förundra mig över mänskligheten. En antihoppsele, se bilden. Det är så typiskt människan att kunna anstränga sig så mycket för att man skall slippa träna. Att slösa så mycket energi åt att komma på denna märkliga sele, som dessutom ser extremt obekväm ut, allt för att slippa ägna sig åt lite förebyggande träning. Är det inte märkligt?

Varför hoppar hundar?

För att vi står på två ben och de vill vara vänliga och hälsa på oss genom att slicka oss i mungipan. Där har vi själva förklaringen.

Det kan förvisso också ha blivit ett inlärt beteende som leder till uppmärksamhet av något slag, oftast inte så positiv uppmärksamhet, men hunden är sedd hur som helst....

Vad kan vi göra?

Vi kan inse just att det här beteendet finns hos hunden och ägna tillfället åt träning.

Det finns lite olika taktik man kan ägna sig åt. Är hunden kopplad kan vi ställa oss på kopplet så att hunden inte lyckas (obs! kopplet måste vara väldigt kort). Vi kan samtidigt som vi gör detta, träna något annat, till exempel träna ögonkontakt, hunden lär sig då att man skall vara kvar på backen samtidigt som man tar kontakt.

Ett ännu mer effektivt sätt är att gripa in innan hunden hoppar. På det sättet slipper man drabbas av att hunden förstår beteendet som en kedja, att man först skall hoppa för att sedan landa på marken. En kedja som många hundar dessvärre fastnar i, om vi belönar dem när de landar.

Utsätt dig för en situation där du är säker på att hunden skulle hoppa, till exempel, en människa närmar sig dig och hunden. Klicka och belöna när människan är på väg fram till er, INNAN hunden hoppar. På det viset blir det lönsamt för hunden att sitta ner, eller att ha fyra tassar i backen, när det närmar sig en människa. Se till så att du hela tiden hinner klicka och belöna innan hunden hinner hoppa. Om du märker att det börjar bli svårt, skicka undan människan en bit och upprepa på ett sådant avstånd som hunden klarar av.

Fortsätt med det tills ni börjar känna er säkra på att det går, ta då människan närmare er. Och fortsätt träningen på samma sätt.

För att hunden skall lära sig ett hållbart och användbart beteende är det nu viktigt att byta ut personen som kommer fram mot er i första skedet, och därefter miljön ni befinner er i. På det sättet har hunden en möjlighet att göra en generealisering av beteendet och inlärningen av det.

Byt inte ut både person och miljö samtidigt, då riskerar beteendet att falla samman.

En miljö där hunden ofta hoppar är när vi kommer hem till hunden som varit ensam hemma. Se till så att du är beredd att träna så fort du öppnar dörren. Om du har någon sekund på dig innan hunden hoppar kan du använda dig av att klicka på samma sätt som ovan. Om hunden däremot stormar över dig så fort du sticker in näsan innanför dörren är det bättre att du kastar ut en näve godis på golvet, så fort du tittar in. Hunden kommer då att få fokus på marken i en ny förväntan av att du kommer hem. Snart kommer du att kunna gå över till att klickerträna istället för att kasta godis på marken.

När du har klickat kan däremot belöningen gärna kastas på marken, för att på det viset förstärka var du vill ha förväntan tydligare, nämligen på marken.

Lycka till med träningen och spar pengar från tokiga hjälpmedel.

Ha kul tillsammans med din hund,

Natasja