Majs i hundmaten

En av de vanligaste och mest omdiskuterade ingredienserna i hundfoder är majs. Vi tittar lite närmare på detta heta ämne, där många hundägare har märkt många baksidor med majset, medan foderindustrin hyllar detta spannmål. Själv väljer jag foder utan majs, vilket kan vara bra att påpeka, så att ni inte tror att jag är helt objektiv.

Problemet när man vill titta lite närmare på hundfoder är att det är omöjligt att hitta någon källa som är helt oberoende. Alla har någon form av agenda eller intresse av att få ut den information de vill ha ut. Det går ju inte att fråga fodertillverkarna, för de säljer naturligtvis det allra bästa fodret. Det går inte heller att fråga veterinärer, eftersom den näringslära som de läser under sin vanliga utbildning är mycket begränsad och att de dessutom väldigt ofta säljer foder och därmed har ett intresse av att sälja. I butikerna är det samma sak, det finns ett intresse av att sälja. Så vem skall man lita på?

Hundägare har inte direkt något att vinna på att tala för ett visst foder, men hundägaren har som regel en mycket begränsad kunskap och har som regel litat på någon av de som är mindre oberoende. Hur många av er som läser den här texten har, i ärlighetens namn, vänt på foderpåsen och titta på innehållsförteckningen? Troligtvis inte så många. Jag var en av dessa hundägare till inte alls för länge sedan.

En av de vanligaste ingredienserna är som sagt var majs, en billig ingrediens som är mycket populär i foderindustrin. En billig ingrediens leder naturligtvis till att priset kan pressas och vinsten kan öka. Det är nämligen inte så att det finns en koppling mellan vad som finns i påsen och hur mycket den kostar, utan många av de dyra och kända märkena har billiga råvaror i sina produkter, och vi inser inte det, eftersom vi inte vänder på påsen.

Det finns mycket så kallad fakta om majs, som används av foderindustrin, men som i själva verket inte är något annat än myter. Det sägs att majs har ett lågt glykemiskt index, GI värde, hur ligger det till med detta? Vad är för det första GI? Jo, det är ett sätt att mäta hur en specifik ingrediens påvåerkar blodsockernivån, om den får det att stiga eller inte. Ju högre GI värde en råvara har, desto större risk är det att blodsockernivån blir ohälsosam.

Här följer några GI nivåer i vanliga spannmål som finns i hundmat: Majsmjöl (69), brunt ris (55), majs (53), havre (49), vete (41), "barley" (25). Om man jämför med andra spannmål som man brukar ha i hundfoder, så har inte majs något lågt GI värde.

Foderföretagen hävdar också att majs har ett högt biologiskt värde, men det finns inte något hos majs som gör att det står ut bland andra råvaror, inte heller när det gäller protein, som man gärna hävdar. Det biologiska protein värdet hos några råvaror ser ut som följer:

Ägg (100), fiskmjöl (92), nötkött (78), mjölk (78), vete (60), majs (54), vetegluten (40) Ett annat argument är att majs är rikt på vitaminer och mineraler, vi tittar återigen på några jämförande siffror: brunt ris (33), majs, (34), barley (36), havre (43) quinoa (45), vete (48), potatis (51), ärtor (53), sötpotatis (55), spenat (91). Vissa foderproducenter hävdar också att majs är en överlägsen energikälla, ja, till och med bättre än kött. Vetenskapen säger något annat, nämligen att konsumenten inte i första hand skall titta på proteininnehåll, utan på att kött är den första ingrediensen. Anlednigen till detta är att kött, förutom protein, även innehåller fett, medan majs är i princip fettfritt.

Majs har heller inte varit någon naturlig kost för hundar, inte förrän 1956, då det första torrfodret såg dagens ljus. Det var först då det blev populärt att ge hundar kolhydrater, och orsakerna till detta är att det är billigt och att det var nödvändigt för att skapa en torrfoderkula. Om man tillför majs i produkten blir det kort och gott billigare och enklare att producera. De flesta torrfoder är med andra ord billig snabbmat.

Källa: Dog Food Advisor