Nya trenden i fodervärlden

Jag har just upptäckt något som verkligen måste vara ett tecken på var vi går när det gäller hundmat. Eukanuba kommer nu ut med en serie mat som heter Wild Nature. Deras påsar är dessutom misstänkt lika Taste of the Wild, som i sin tur hakat på Orijens koncept med inget spannmål.

På Eukanubas hemsida står att läsa:

"Med råvaror från naturen

Lax är den huvudsakliga ingrediensen Inga utfyllningsmedel eller tillskott av konstgjorda smakämnen, färgämnen eller konserveringsmedel. Lax är en naturlig källa till vitaminrik fiskolja, och innehåller omega 3–fettsyror som ger glansig päls och frisk hud.

Innehåller naturliga källor till vitamin, mineral och protein."

Det låter ju toppen. Men vad händer när man tittar på innehållsförteckningen?

"Torkad kyckling och kalkon, lax (14%), ris (14%), majs, sorghum, korn (13%), heläggspulver, majsolja, sockerbetsfibrer, kycklingdigestiv, animaliskt fett, kaliumklorid, natriumklorid, natrium hexametafosfat, kalciumkarbonat."

Det är när jag läser sådant här som jag känner mig så lurad. Och det är dessvärre till just innehållsförteckningen som den vanliga hundägaren inte hittar. Jag hade så sent som igår en kund som jag frågade om han hade tittat på innehållsförteckningen, och han såg faktiskt förvånad ut över frågan. Han köpte fodret, som råkade vara just Eukanuba (men inte detta nya), enbart för att han hade hört att det var så bra. Det var tack vare den kunden jag hamnade på deras hemsida och kunde läsa om deras nya foder...

På förpackningen är det lax, i texten står det om alla fördelar som lax ger och själva inledningstexten till det nya fodret lyder : "Innan hunden domesticerades hämtade den sitt protein ur det vilda. Idag är animaliskt protein fortfarande ett viktigt näringsämne för alla hundars kroppar."

I detta foder, som framstår som att det skall vara laxbaserat finns alltså enbart 14%, och då är det dessutom lax som är en del av dessa 14%, övrigt är kycling och kalkon.

Trots att man gör allt för att det skall verka som ett helt nytt foder, där man rider på vågen av de spannmålsfria produkterna, så är andra ingrediensen majs - något som jag själv absolut INTE vill ha i ett hundfoder, eftersom det bland annat ökar stressnivån och omvandlas till socker i kroppen.

Men tänk vad en förpackning kan göra! Jag blev ju helt imponerad för att påsen var så snygg och ack vad jag bedrog mig när jag väl tittade på baksidan! Så se upp - det är många där ute som försöker luras.

Jag räknade ut att fodret kostar 5 öre/gram, vilket gör att det hamnar i samma prisklass som Acana Lamb & Okanagan Apple, vars första och andra ingrediens är rent kött, och som inte innehåller något majs, vilket med andra ord är ett mycket bättre val.

Ha kul tillsammans med din hund,

Natasja och Malvina