Skrovmålet - ett naturligt sätt att äta

Vi fortsätter att förkovra oss när det gäller mat. Något som vi har märkt sedan vi började med färskfoder är att våra hundar är ännu mer matfixerade än vad de var tidigare. Vi har då fått för oss att hundarna är hungriga, trots att vi ger dem mer man än vad de egentligen ska ha, därför började vi ta reda på vad detta kunde bero på och hittade intressant information om hundarnas magar som förklarar varför det är på det viset, och hur man bör göra istället.

En hunds mage är elastisk, ungefär som ett dragspel. En hund kan få plats med så mycket mat som 10% av sin kroppsvikt i denna så kallade depåmage. Det handlar naturligtvis om att hunden ska kunna äta så mycket som möjligt medan det finns tillgång till mat. En varg kan äta upp till 20% av sin kroppsvikt vid en måltid, så där ligger hunden i lä.

Magsäcken är full av små körtlar som producerar matsmältningsenzymer. Körtlarna börjar jobba först när de kommer i kontakt med mat, eftersom hundens mage är av dragspelstyp innebär det däremot att de flesta av körtlarna inte kommer i kontakt med mat och därför inte aktiveras, om inte magsäcken fylls helt och hållet.

Hundens matsmältningssystem blir alltså mer effektivt om hunden får en större måltid, vilket innebär att en hund som enbart får ett stort mål mat om dagen behöver äta 20-30% mindre än en hund som äter flera gånger om dagen. En vuxen hund som äter på detta sätt ska ha två fastedagar per vecka. Det kan låta grymt, men då har vi våra människomagar i fokus. Hundens mage fungerar på ett annat sätt och har behov av att få arbeta ordentligt, det vill säga genom en stor måltid, och att få vila genom fasta.

Det går inte att plötsligt ge hunden en så stor måltid, utan för att börja ge på detta naturliga sätt är det viktigt att man successivt trappar upp den ena måltiden, så att den blir allt större, och minskar den andra. Denna övergång ska ta tre till sex månader att genomföra. Därefter har man en hund som klarar den stora måltiden, och som med största sannolikhet själv kommer att reglera när det är dags för fasta.

Vi ska nu börja ge mer mat vid frukost för att gradvis plocka bort kvällsmålet, så berättar vi om så där 3-6 månader vad vi märker för skillnad på våra hundar.

Källa: Mogens Eliasen, k9joy.com