KASTA MATSKÅLEN!

Det finns mängder av fina, roliga, praktiska och färgglada matskålar i hundbutikerna, men visste du att du egentligen inte borde ha någon alls? Även om hunden har varit domesticerad under minst 15.000 år innebär det inte att vi människor har serverat dem mat särskilt länge. På de flesta håll i världen gör vi det inte nu för tiden heller, utan hundarna fortsätter att göra det de har gjort i årtusenden, det vill säga leta efter sin föda. Med detta menar jag naturligtvis inte att vi inte skall ge hundarna mat - det skall vi naturligtvis - det jag menar är att vi skall försöka ge dem maten på ett mer naturligt sätt. 

Hundens huvudsakliga arbetsuppgift är att söka efter mat. När man gjort studier på hundar som inte har något hem så har det visat sig att så mycket som 90-95% av deras vakna tid ägnas åt just detta. Att söka efter något ätbart är med andra ord hundens arbete och genom att servera maten i matskål så har vi gjort hunden arbetslös. 

En arbetslös hund söker annat arbete och när hundar hittar sig en ny arbetsuppgift är det sällan något som vi uppskattar. Jag hade till exempel en gång en hund som undrade över hur knapparna i ryggen på en nyrockokosoffa egentligen satt fast, vilket ledde till att jag fick kasta soffan. Den typen av arbetsuppgifter vill vi ogärna att hunden skall komma på, därför är det viktigt att se till att hunden har en vettig sysselsättning. 

Det finns mängder av sätt att servera mat utan matskål.

På marknaden finns det en hel del olika typer av aktiveringsleksaker som man kan gömma mer eller mindre matmängder i. Min absoluta favorithundsak är Kong, ett enkelt och genialt sätt att efterlikna ett märgben. Packa det på rätt sätt och det varar mellan 30 minuter till två timmar. De finns i olika storlekar beroende på hundens vikt. Läs om konsten att stoppa en Kong här på sidan. Kongen fungerar till såväl torr- som färskfoder. 

Det har även kommit en labyrintmatskål på marknaden, som egentligen inte kan kallas för matskål, eftersom hunden verkligen får arbeta för sin mat (se ovan).  

Till vänster finns också flera olika förslag på kul aktiveringsleksaker som din hund antagligen kan uppskatta och som berikar hundens liv.

Ett annat sätt att skapa vettig arbetsuppgift till hunden är att till exempel strö ut maten på gräsmattan, eller att lägga den i slutet av ett härligt spår. Torrfoder är lämpligt att kasta ut, medan färskfoder utgör ett utmärkt spårslut. 

Om du vill göra aktiveringsleksakerna till en större utmaning kan du gömma dem i hemmet eller utomhus, så att hunden först måste hitta dem, för att därefter klura ut hur de skall tömmas på sitt innehåll. Eller ha aktiveringsleksaken i slutet av spåret och slå tre flugor i en smäll. 

Så glöm matskålen. Ha bara en rejäl vattenskål kvar och låta fantasin flöda!