VIKTEN AV ATT ANVÄNDA EN MARKÖR

Vad är en markör?
En markör är något som på ett tydligt och konsekvent sätt talar om att den just i det ögonblicket g jorde något vi ville att den skulle göra, och att det nu är en belöning på väg till hunden. 

Varför en markör?
Hunden pratar hundiska och vi pratar svenska, med hjälp av en markör gör vi kommunikationen mellan oss och hunden enklare. På ett lätt sätt kan vi tala om exakt vad det är vi vill, och hunden behöver inte längre gissa sig till vad det var som var lönsamt. Dessutom innebär en markör alltid att hunden kommer att få någon form av belöning, vilket för hundens del innebär att det finns extra anledning att vara uppmärksam. 

Hur får man ett ljud att bli en markör?
För att en hund skall lära sig att ett ljud är en markör kopplar man det samman med belöning. Lämpligast är att börja med godis. Man gör det ljud man vill använda som markör, och följer genast det med en godbit. När hunden tuggar klart gör man sitt ljud igen, och ger hunden snabbt en godbit till. Det kallas för att man betingar ljudet. Olika markörer går olika fort att betinga. Som regel går det på 3-10 klick att betinga en klicker. Det innebär dock inte att hunden på så få klick lär sig att lyssna på detta oavsett vad som händer runt omkring, men dit kommer ni komma med träning. 

Vad kan man använda som markör?
En markör skall vara något som så tydligt som möjligt skiljer sig från andra ljud i omgivningen. Det är därför som det har blivit pop- ulärt att använda sig av en så kallad klicker, den ger ifrån sig ett ljud som man inte hör annars. Man kan även göra ett smackljud med munnen eller säga ett speciellt ord som man bara använder som markör, och inte säger i så många andra sammanhang. Vi förordar därför hellre t ex "rätt" eller "yes", framför "bra", som vi hoppas att din hund hör minst 100 gånger om dagen ändå. 

Kan man ha flera markörer?
Om man är glömsk och inte kommer ihåg var man har lagt sin klicker eller om man glömmer den hemma, kan man använda fler markörer då? Det går absolut. När en hund har lärt sig att något kan fungera som en markör, kommer de lätt lära sig att något annat kan fungera på samma sätt. Olika klicker har t ex olika ljud, därför kan man börja med att klicka, vissla (smacka, eller vad man nu bestämt sig för markör) en gång och omedelbart ge hunden en blöning, för att på det viset lära hunden att det är detta som är den aktuella markören just nu. Man skall dock ha klart för sig att klickern är en mycket bra markör, eftersom ljudet är både tydligt och distinkt. 

Vikten av tajming
Det är viktigt att försöka få markören att låta precis när det beteende som du vill ha sker. På det viset tar du en "bild" av beteendet, och hunden kommer att förstå vad det är som var lönsamt just nu. 

© Hundens UtbildningsAkademi 2011