HJÄLP! HUNDEN DRAR I KOPPLET DEL 2

I förra numret skrev vi lite om hur du kan träna din hund att låta bli att dra i kopplet. I detta nummer fortsätter vi med fler konkreta tips du kan ta till för att slippa detta vanliga problem.

Vi skall börja med att titta på ett relativt okänt hjälpmedel, en svensk uppfinning, VGW bältet (se bilden ovan). Uppfinnaren heter Lena Lundby och är hundinstruktör och hundpsykolog och hon saknade något på marknaden som kunde hjälpa hundägare, och beslöt sig då för att ta fram detta själv. Hon skriver själv på sin hemsida:

"Många hundägare vill sin hund det bästa, eftersom de ser den som en familjemedlem. Ge hundägaren verktyg, lätta att hantera, som den kan använda utan att åsamka obehag för hun- den. På det sättet hjälper vi hundägaren att både hantera sin hund och att skapa en samhörighet med hunden. Samtidigt låter verktygen hunden få agera i positiv anda och tillför hunden flera goda upplevelser. Lyckliga hundar är de som får arbeta med både kropp och hjärna med en postitiv belö- ning som väntar. Det är dags att förstå att använda halsband och att använda våld i hundträning hör till tiden när vi använde skrivmaskin, hade svart/vit TV och satte vår fot för första gången på månen. Utvecklingen har gått framåt och forskningen om hund och hundträning har gett oss en ny syn på vår bästa vän. Utvecklingen av produkter för hun- dar har inte hängt med och flera produkter som används på häst appliceras idag på hund. Nu är det dags att ändra på det."

VGW bältet är framtaget med hundens bästa i centrum. Den sitter inte åt eller skaver. Den är stark, men ändå mjuk där den måste vara det. Den ser ut som en y-sele, men skiljer sig lite i hur man sätter på den, men också i att man sätter fast kopplet fram till. Fördelen med detta är att hunden tappar kraften som den har när den drar framåt, eftersom den då så att säga drar mot sig själv.

Hitta position
Ett sätt att jobba för att lära hunden att inte dra i kopplet är en övning jag kallar hitta position, som går ut på att man lär hunden att själv leta reda på den lönsamma positionen i förhållande till oss. Det vi belönar är att hunden kommer upp vid vår vänstra eller högra sida (vi väljer själva). Även om det inte är meningen att hunden skall gå strikt fot, så kommer slutresultatet bli att hunden förstår att den inte skall dra i kopplet, när vi börjar med att tala om att det är ett lönsamt ställe att vara på. Hunden kommer inte slaviskt gå vid den sidan bara för att det är lönsamt ibland.

Lägg en godisbit vid sidan om din vänstra fot (om det är där du vill ha hunden). Ta omedelbart ett steg medan hunden letar reda på och äter upp godisbiten. När hunden sedan kommer ikapp dig, klickar du och belönar - återigen på marken, och så tar du omedelbart ett steg till, så att hunden kan komma upp vid din sida igen. Upprepa.

När hunden börjar få kläm på tekniken kan du utöka och behöver inte längre belöna vid varje fotsteg. Ta ett par, klicka för att hunden behåller positionen vid din sida, belöna på marken, gå ifrån och låt hunden komma ikapp igen.

Det är viktigt att veriera belöningen, så att den inte blir förutsägbar. Promenaden skall vara som att spela enarmad bandit.

När hunden är bra på att göra detta i koppel kan du koppla loss hunden och göra på exakt samma sätt med lös hund. Lycka till!

Text: © Natasja Ravenklint 2011

Texten har tidigare publicerats i den webbaserade tidningen Värld nr 8 2011.

Läs även: