VARFÖR BÖR HUNDEN ÄTA FÄRSKFODER?

VAD ÄR BARF?

BARF blir en allt vanligare förekommande term inom hundvälden, men vad står det för? Biologiskt Anpassad Rå Föda, det handlar om att olika arter är anpassade för olika kost och att vi mår bäst av att äta det som vår kropp är anpassad att äta, även om vi kan överleva på annat.

Torrfoder är det de allra flest hundar äter, men i hundens historia är det i allra högsta grad en nymodighet. Fram till 1950-talet åt de flesta hundarna resterna vi lämnade efter oss. Men när vi började laga mindre och mindre mat hemma, började den färdigköpta maten till så väl oss som hundarna att öka lavinartat.

"I början kom ofta köttet i husdjursmaten från hästar. Idag kommer köttet oftast från restprodukter av slaktade kycklingar, lamm och ko och det mesta av innehållet är spannmål och restprodukter från t ex sockertillverkning. När våra katter och hundar började äta detta tillagade foder varje dag blev de alltmer allergiska och vi började även se andra, mer allvarliga medicinska problem. Men inte tillskrivs detta torrfodret..." (citatet hämtat ur Jill Mellströms bok "Functional Food för hundar")

Processad mat
Den mat vi ger till våra hundar är extremt processad, den har frysts, kokats, ångats, torkats. Det var med andra ord väldigt länge sedan den mat vi serverar våra hundar var en rå vara. Vid varje process försvinner näring. Efter alla processer ett torrfoder genomgår blir det inte mycket till näring kvar, och detta betalar vi dessutom dyra pengar för. Inte klokt, inte sant?

Carnivore eller omnivore
Det diskuteras ständig om hunden är canivore (köttätare) eller omnivore (allätare). Det är ingen som helst tvekan att hunden är en carnivore, tänderna talar för det, salivet, halsen, magsäcken, tarmarna... Däremot har hunden, tillskillnad från vargen, blivit anpassad till att klara sig även på annat, och har på det viset fått matvanor som en omnivore, även om hunden trots detta är carnivore. Hunden är alltså en kött och benätare. Och ändå innehåller de flesta torrfoder mest spannmål, även de som säger sig vara spannmålsfria har som regel sådant som man måste betrakta som spannmål i fodret. Spannmål är inte bara vete.

Varför innehåller torrfodret så mycket spannmål? Det är otroligt mycket billigare än kött, och på det sättet kan fodertillverkarna hålla priset nere och därmed vinsten större. Dessutom är det nödvändigt med spannmål för att binda ihop det hela till en kula.

Vår erfarenhet
Vi bytte foder till våra hundar i januari 2013, då vi helt och hållet övergick till färskfoder utan spannmål. Vi valde märket Vom og Hundemat (ett av de märken vi säljer i butiken).

Sedan vi bytte foder har följande hänt med våra hundar:

  • Avföringen har minskat med ca 80% och försvinner dessutom av sig själv inom en vecka.
  • Tandsten har helt försvunnit eller avtagit anmärkningsvärt.
  • Andedräkten luktar gott och friskt.
  • Pälsen är blank.
  • Rena, friska öron.

På grund av våra erfarenheter väljer vi att sälja och föra ut information om färskfoder/BARF. Vi tycker att din hund är värd detta också.

LÄS MER OM MAT


NÖJDA KUNDER

Sen jag bytte foder så har Mollys klåda slutat helt! Har lagt ca 5000kr på veterinärkostader för att ta reda på vad felet var och så var det såhär enkelt! Det tog ca en vecka och jag trodde att det var för bra för att vara sant men det håller fortfarande i sig och hon kliar sig aldrig.

Hundarna glufsar i sig, de bajsar hälften så stora högar och tänderna har blivit mycket finare!

Jag är verkligen supernöjd och jag rekommenderar det till ALLA jag känner som har hundar!

Då vill jag även tillägga att vi ävenhar testat bravo färskfoder utan någon förbättring! Det är helt klart skillnad på foder och foder!

Tack!

Lisen Svensson